ВПЛИВ ВЛАСНИХ НАПРУЖЕНЬ НА МІЦНІСТЬ БЕТОНУ ПРИ РОЗТЯЗІ - Fenko, O. G.; Yurko, I. A.; Karabash, L. V.; Yurko, P. A. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Спираючись на результати дослідів над крихкими дюралюмінієвими зразками, доведено неминучість впливу на міцність бетону (розчину) напружень, викликаних нерівномірною по поперечному перерізу усадкою (при висушуванні) або набряканням (при зволоженні). Проаналізовано різноманітність результатів дослідів різних авторів із впливу зволоження і висушування бетону (розчину) на міцність при розтязі. Пояснено причини збільшення міцності бетону (розчину) повітряно-сухого зберігання на початку зволоження. Детально проаналізовано вплив тривалості (інтенсивності) зволоження зразка на міцність бетону та обґрунтовано причини отримання протилежних результатів дослідів впливу зволоження (висушування) на міцність бетону.
Keywords: власні напруження; міцність бетону; водонасичення бетону; усадка; повзучість