МЕТОДИКА ВИПРОБУВАНЬ ПОПЕРЕЧНОЇ КЛЕЄНОЇ ДЕРЕВИНИ ПРИ РОЗТЯГУ ПОПЕРЕК ВОЛОКОН - Bidakov, A. M.; Raspopov, I. A. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Відомо, що поперечна клеєна деревина (ПКД) є відносно новим матеріалом на основі деревини. На сьогоднішній день відсутня інформація щодо міцності ПКД- панелей при розтягу поперек волокон. Деяка інформація існує та ґрунтується на результатах міцності при простих випробуваннях деяких варіантів монтажних кріплень панелей перекриттів. На практиці розтяг поперек волокон ПКД панелей спостерігається у зігнутих панелях, а також у деяких гвинтових з’єднаннях стінових панелей з панелями перекриттів. Уперше запропоновано новий метод дослідження ПКД, що базується на параметрах, які враховують модель випробувань цільної та клеєної деревини після детального аналізу. Досліджені основні впливові фактори на величину міцності при розтягу поперек волокон, та встановлено необхідні розміри зразків ПКД панелей виходячи з особливостей структури матеріалу. Рекомендації, описані у даній публікації, можуть бути включеними до стандарту EN 16351 або EN 408.
Keywords: поперечна клеєна деревина; розтяг поперек волокон; пропозиція розмірів випробувальних зразків; схема випробування