РОЗВИТОК НАЦІОНАЛЬНОЇ НОРМАТИВНОЇ БАЗИ З ПРОЕКТУВАННЯ ОСНОВ І ФУНДАМЕНТІВ БУДІВЕЛЬ ТА СПОРУД - Slyusarenko, Yu. S.; Titarenko, V. A.; Melashenko, Yu. B.; Shuminskiy, V. D.; Zotsenko, М. L.; Vynnykov, Yu. L. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Основним документом нормативної бази стосовно проектування основ і фундаментів будівель та споруд є ДБН В.2.1-10-2009 (зі Змінами № 1 і № 2). На заміну існуючого ДБН запропоновано розробити систему нормативних документів, що включає ДБН В.2.1-10:201Х «й ряд стандартів у його розвиток. У проекті наведено принципи (загальні положення) і вимоги до проектування, будівництва й реконструкції основ і фундаментів будівель та споруд усіх видів і класів наслідків (відповідальності). Акцентовано увагу на особливості розрахунків фундаментів за конструктивними особливостями й умовами взаємодії з основою, проектування фундаментів різної глибини закладання.
Keywords: основи; фундаменти; будівлі; споруди; клас наслідків (відповідальності); проектування; будівництво