РОЗРОБЛЕННЯ АКТУАЛЬНОЇ РОЗРАХУНКОВОЇ МОДЕЛІ ЗАХИСНОГО ЕКРАНА НАД ДІЮЧИМИ ЛІНІЯМИ МЕТРОПОЛІТЕНА - Pastushkov, V. G.; Dalidovskaya, A. A. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Подано результати розроблення розрахункової моделі захисного екрана над діючими тунелями метрополітену, які потрапляють у зону впливу будівництва транспортної розв'язки в м. Мінськ. Виконано аналіз проблеми моделювання системи «споруда – ґрунтовий масив». Запропоновано підхід до розроблення коректної розрахункової моделі споруд, що зводяться в складних інженерно-геологічних умовах. Наведено основні результати застосування сучасних методів розрахунку системи «споруда – ґрунтовий масив».. Проведено аналіз напружено-деформованого стану конструкцій тунелів на всіх етапах будівництва транспортної розв'язки. Виконано співставлення результатів розрахунку з даними, що отримані при випробуванні захисного екрану в натурних умовах. Відмічено особливу практичну цінність застосування таких методів розрахунку на стадіях проектування та будівництва транспортних споруд.
Keywords: транспортна споруда; розрахункова модель; ґрунт; деформація, напруження