ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ҐРУНТУ ТА ФУНДАМЕНТУ НА БУДІВЛЮ СПАСО-ПРЕОБРАЖЕНСЬКОЇ ЦЕРКВИ В ПОЛОЦЬКУ - Shykuts, K. K.; Botyanovskiy, A. A.; Pastushkov, V. G. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто проблеми збереження пам’ятки архітектури XII ст. – Спасо-Преображенської церкви Спасо-Єфросиніївського жіночого православного монастиря в Полоцьку. Наведено коротку довідку про технічний стан і конструктивні особливості об’єкта, результати досліджень різних параметрів, які дозволяють оцінити технічний стан несучих конструкцій будівлі. Розглянуто питання впровадження та організації комплексу геодезичного, візуального, інструментального й електронного дистанційного моніторингу несучих конструкцій. Охоплено питання впрвадження інноваційних технологій у цій сфері досліджень, таких як наземне тривимірне лазерне сканування. Зроблено висновок про стан основ церкви та наведено рекомендації щодо укріплення.
Keywords: фундамент; церква; пам’ятка архітектури; лазерне сканування; моніторинг будівельних конструкцій