ДЕФОРМАЦІЙНИЙ СПОСІБ РОЗВ’ЯЗАННЯ ЗАДАЧ ПОПЕРЕЧНО НАВАНТАЖЕНИХ ПАЛЬ - Yesakova, S. V. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Розв’язання задач деформаційним способом дозволяє описувати напружено-деформований стан фундаментних конструкцій за допомогою залежності, яка пов’язує осідання фундаментів з параметрами жорсткості в системі «основа – пальовий фундамент» при різних коефіцієнтах жорсткості основи по довжині або глибині фундаментів. Запропонований спосіб дозволяє вдосконалити розрахунки напружено-деформованого стану поперечно навантажених паль, що дає змогу значно підвищити експлуатаційні якості будівель і споруд. Описано деформації фундаментної конструкції  наближеною залежністю, що включає в себе осідання кінців фундаменту та параметр жорсткості системи «основа – фундамент». Розрахунок охоплює різноманітні (лінійні й нелінійні) закономірності розподілу коефіцієнта жорсткості основи по довжині конструкції та розподільні властивості ґрунтової основи.
Keywords: паля; основа Вінклера; поперечне навантаження; горизонтальні деформації; коефіцієнт жорсткості ґрунту