Дослідження робочого режиму площинного глибинного ущільнювача бетонних сумішей з віброзбудувачем кругових коливань - Maslov, Alexander; Batsaikhan, Janar (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Запропонована принципово нова конструкція глибинного ущільнювача бетонних сумішей, що виконана у вигляді вертикальної влити, на верхній частині якої змонтовано віброзбуджувач кругових коливань. Описано принцип дії площинного глибинного ущільнювача бетонних сумішей. Складена розрахункова схема динамічної системи «площинний глибинний ущільнювач – бетонне середовище», в якій останнє представлено у вигляді наведеної маси і наведених коефіцієнтів непружного і пружного опорів. Знайдено момент інерції наведеної маси бетонної суміші щодо центру ваги системи, що коливається. Визначено інерційні, пружні і непружні сили опору бетонної суміші, які діють на вертикальну плиту в процесі їх спільних коливань. Складені рівняння руху вертикальної плити, яка контактує з бетонною сумішшю, що описують її прямолінійні коливання в горизонтальній площині і крутильні коливання відносно центру тяжіння. Рівняння руху враховують дію інерційних сил глибинного ущільнювача і ущільнюваної бетонної суміші, сил пружного і непружного опору бетонної суміші і сил тертя нижньої кромки вертикальної плити про бетонну суміш або основу. Встановлена закономірність руху робочої поверхні вертикальної плити, що взаємодіє з бетонною сумішшю в горизонтальному напрямку і викликає в цьому бетонному середовищі нормальні напруги.При цьому реалізується змінний амплітудно-частотний режим руху вертикальної плити, що викликає в ущільнювальному шарі поширення пружно-пластичних хвиль деформацій, які забезпечують створення імпульсного напружено-деформованого стану, що забезпечує ефективне ущільнення бетонних сумішей пластичних з осадкою конуса ОК-3,5 – 4 см сумішей, так і жорстких сумішей жорсткістю Ж=30 – 120 с Наведені результати досліджень дозволяють обґрунтувати раціональні параметри площинного глибинного ущільнювача, що здійснює просторові коливання,і ефективні режими вібраційної дії на бетонні суміші різної консистенції
Keywords: площинний глибинний ущільнювач; бетонна суміш; вібраційне ущільнення