Математичне моделювання технологічного процесу поверхневого ущільнення ґрунтів інерційною вібротрамбівкою - Ivanchuk, Yaroslav (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Визначено високу ефективність технологічного процесу поверхневого ущільнення ґрунтів за допомогою вібраційної і віброударної обробки. Високого ступеню інтенсифікації процесу ущільнення ґрунтів досягнуто застосуванням розроблених оригінальних інерційних вібраційних трамбівок з гідроімпульсним приводом на базі двокаскадного клапана-пульсатора. Розроблено нову математичну модель для дослідження технологічних процесів поверхневого ущільнення ґрунтів інерційною вібротрамбівкою на базі законів гідродинаміки з використанням механореологічної феноменології й узагальнених законів механіки. При розробленні математичної моделі технологічний процес було досліджено на двох фазах: фаза накопичення кінетичної енергії, а також фаза ударної взаємодії інерційної трамбівки з поверхнею ґрунту. На основі розробленої математичної моделі методом кінцевих об’ємів за допомогою чисельного моделювання й методу припасовування отримано розподіл тиску і швидкості робочої рідини в гідроімпульсному приводі інерційної вібротрамбівки. Також було отримано діаграми зміни відносної й абсолютної швидкості рухомих елементів інерційної вібротрамбівки. Розроблена оригінальна модель поверхневого ущільнення ґрунтів дозволила одержати залежності зміни переміщення центрів мас шарів ущільнюючого ґрунту типу суглинків. Одержані робочі залежності основних робочих характеристик інерційної трамбівки на базі гідроімпульсного привода дозволили отримати основні робочі залежності для подальшого підвищення ефективності технологічного процесу поверхневого ущільнення ґрунтів. Отримані результати чисельного моделювання технологічних процесів поверхневого ущільнення ґрунтів інерційною вібротрамбівкою на базі гідроімпульсного привода показали переваги обраногопідходу до проектування, а також дозволили довести ефективність розробленої конструкції
Keywords: трамбівка; ущільнення; удар; вібрації; гідроімпульсний привід; інерція; ґрунт; клапан