Моделювання швидкості руху повітря навколо магістрального автопоїзда із установленим рухомим даховим обтічником - Nesterenko, Mykola; Skoryk, Maksum; Shapoval, Mykola; Nesterenko, Mykola (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Наведено результати конструювання нового рухомого дахового обтічника, який установлюється на кабіні безкапот-ного компонування тягача магістрального автопоїзда. Після аналізу існуючих обтічних елементів, які встановлю-ються на тягач магістрального автопоїзда, та великої кількості саме дахових обтічників було обґрунтовано доціль-ність установлення рухомого обтічника на даху тягача, котрий може змінювати кут обтікання повітрям причіпноїланки за допомогою комбінації двох рухів – вертикального і горизонтального. Поєднання цих рухів надасть можли-вість найбільш просто змінювати параметри обтічності. Для цього спроектовано принципову гідравлічну схему ке-рування обтічником, яка має ряд переваг: плавність рухів вихідних ланок, можливість безступінчастого регулюванняшвидкості у широкому діапазоні, мала інерційність, простота керування й автоматизації, висока експлуатаційна на-дійність та стійкість до перевантажень. Завдяки сучасним можливостям і розвитку складних електронних систем ке-рування шляхом упровадження такої системи у процесі керування гідроциліндрами можна забезпечити надійністьроботи системи, економічність, ергономічність та техніку безпеки. Таку гідравлічну схему можливо живити як віддвигуна, так і від мережі живлення автомобіля. Керування можна виконувати автоматично, шляхом установлення гі-дророзподільника та регульованого дроселя до кабіни транспортного засобу і поєднання цих компонентів у єдинийблок управління. Побудована узагальнена тривимірна модель тягача, а також виконано графічне моделюванняшвидкості руху повітря навколо магістрального автопоїзда різного компонування із встановленим даховим обтічни-ком та без нього за допомогою Microsoft Excel та функції Flow Simulation від SolidWorks.
Keywords: магістральний автопоїзд; обтічність; даховий обтічник; гідравлічна схема керування