Дослідження запобіганню прогресуючого обвалення металевих оболонок спеціального виду - Reznik, Рetro; Grebenchuk, Sergiy; Koreniev, Roman; Bondarenko, Vitaliy (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
В статті розглянуті покриття та безкаркасні споруди у вигляді металевих оболонок спеціального виду. Основнимконструктивним елементом цих спеціальних оболонок є аркові тонкостінні профілі холодного деформування, які ви-готовляються безпосередньо на будівельному майданчику. Розглянуті основні аномалії експлуатації зазначеногоконструкцій зазначеного виду. Основна з означених аномалій експлуатації полягає у певній кількості аварій та обва-лень, які після детального аналізу можна класифікувати як прогресуюче, або «лавиноподібне» обвалення.До основної мети статті відноситься розробка розрахункових алгоритмів оцінки напруженно-деформованного станута заходів, що попереджують настання прогресуючого обвалення металевих оболонок спеціального виду.Розроблено спосіб запобігання прогресуючого обвалення, у вигляді конструктивної модернізації оригінального вузлаз’єднання аркових конструктивних елементів. Проведено порівняльний скінченно-елементний аналіз напружено-деформованого стану, амплітудно-частотних характеристик та стійкості оригінальних моделей металевих оболонокспеціального виду, моделей дискретно-континуальних ребристих оболонок (з імплементацією конструктивної моде-рнізації вузла з’єднання) та моделей континуальних ребристих оболонок. Результати аналізу подано у вигляді мозаїквертикальних переміщень, головних стискаючих та розтягуючих напружень, порівняльної діаграми коефіцієнтів за-пасу стійкості та порівняльної діаграми значень частот власних коливань в залежності від номера форми власних ко-ливань. Отримані результати чисельних досліджень, свідчать про ефективність запропонованої конструктивної мо-дернізації металевих оболонок спеціального типу, в якості заходів, що попереджують настання прогресуючого обва-лення зазначених оболонкових систем.
Keywords: металева оболонка спеціального виду; аркові профілі; прогресуюче обвалення; стійкість