Чисельне моделювання напружено-деформованого стану жорстких аеродромних покриттів при взаємодії зі слабкою ґрунтовою основою - Talakh, Svitlana; Dubyk, Оleksandr; Lysnytska, Kateryna; Ilchenko, Volodymyr (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Запропоновано методику і її числову реалізацію уточнених розрахунків жорстких аеродромних покриттів з ураху-ванням їх взаємодії з неоднорідним багатошаровим слабким ґрунтовим півпростором. Чисельне моделювання на-пружено-деформованого стану жорстких аеродромних покриттів здійснено на основі співвідношень нелінійної теоріїпружності за допомогою моментної схеми методу скінченних елементів. Розв'язана задача розрахунку реального бе-тонного покриття на жорсткій штучній основі злітно-посадкової смуги Міжнародного аеропорту «Одеса».Розроблено скінченно-елементну модель для розрахунку жорстких покриттів з використанням моментної схеми скі-нченних елементів і універсального просторового оболонкового скінченного елемента. Чисельний розрахунок на-пружено-деформованого стану жорстких аеродромних покриттів при взаємодії зі слабкою ґрунтовою основою вико-наний на дію навантаження від літака В 767 -300. Розрахункова схема покриття побудована так, щоб було включенеколісне навантаження від всього шасі повітряного судна з урахуванням того, що основна опора літака розміщуваласяб на середній плиті розрахункового фрагмента. Аналіз отриманих чисельних результатів показує, що значення по-гонного згинального моменту під лівим нижнім колесом основної опори літака В767-300 досягає величини -99,724кН∙м/м, що відповідає напруженню в нижньому волокні умовної плити 950,88 кН∙м/м2. Розглянута конструкція жор-сткого аеродромного покриття задовольняє умовам граничного стану та забезпечена міцність на можливі допустимінапруження. Розрахунок покриттів при колісному впливі крупно фюзеляжних повітряних суден при наявності вклю-чень слабких шарів ґрунту необхідно виконувати тільки на основі чисельних досліджень. Максимальне значенняпрогину при постійному коефіцієнті постелі становить 0,41 мм, а при змінному – 0,75 мм.
Keywords: метод скінченних елементів; слабка ґрунтова основа; жорсткі аеродромні покриття; чисельне моделювання; напружено-деформований стан