Моделювання з допомогою програмного комплексу LIRA 9.6 контактної взаємодії підпірної стіни з основою - Timchenko, Radomir; Krishko, Dmytro; Savenko, Volodymyr (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
В статті проаналізовано дослідження вчених, які вивчали роботу підпірних стін при різних ґрунтових умовах та їхконтактної взаємодії з основою. Наведено приклади останніх розробок конструкцій підпірних стін та область їх ви-користання. Мета таких досліджень полягає у вивченні напружено-деформаційного стану підпірної стіни зі структу-рною поверхнею з урахуванням її контактної взаємодії з ґрунтовим масивом. Описано основні етапи й особливостіматематичного моделювання взаємодії підпірної стіни й ґрунтової основи в умовах плоскої задачі з допомогою про-грамного комплексу LIRA 9.6. У результаті було проведено аналіз характеру роботи підпірної стіни при різних умо-вах взаємодії з основою та при різних параметрах жорсткості конструкції підпірної стіни. Виявлено залежність міжжорсткістю конструкції підпірної стіни й еквівалентними напруженнями в ґрунтовій основі, які виникають при різ-номанітних умовах взаємодії. На підставі проведених досліджень встановлено, що на контактній поверхні підпірноїстіни зі структурною поверхнею досягається ефект перерозподілу напружень та підвищується несуча здатність ґрун-ту основи за рахунок сумісної роботи конструкцій підпірної стіни й основи, що деформується.
Keywords: метод скінчених елементів; підпірна стіна зі структурною поверхнею; моделювання; напружено-деформаційних стан