Обґрунтування вибору моделі складчастого фундаменту із застосуванням методики проведення лабораторного експерименту - Timchenko, Radomir; Krishko, Dmytro; Khoruzhenko, Iryna (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
В статті проаналізовано дослідження вітчизняних та закордонних вчених, що займалися вивченням роботи фундаме-нтів-оболонок при різних ґрунтових умовах, та їх контактної взаємодії з основою. Наведено приклади останніх роз-робок фундаментних тонкостінних конструкцій та сфери їх використання. Зазначено, що метою є розробка методикипроведення експериментальних досліджень контактної взаємодії складчастого фундаменту-оболонки і деформованоїоснови. Метою лабораторних лоткових досліджень було визначення оптимальних характеристик запропонованоїконструкції фундаменту. В статті було запропоновано методику проведення лабораторного лоткового експериментудля порівняння роботи двох моделей складчастих фундаментів-оболонок. Було описано основні етапи проведеннянаукового експерименту і розглянуто основні принципи при виборі матеріалів для виконання експерименту, прила-дів та устаткування. Було описано безпосередньо проведення експерименту із фіксацією даних по кожній із моделейфундаментів. В результаті було отримано дані осідань по кожній із моделей фундаментів, проаналізовано результатита побудовано графіки осідань для кожної фундаментної конструкції. Зроблено висновок, що завдяки застосуваннюшарнірного з’єднання призматичних складок з опорними балками досягається більш рівномірне розподілення зовні-шнього навантаження на елементи фундаментної системи. Встановлено, що обрані параметри другої моделі фунда-менту у відповідності до результатів оптимізації планування експерименту дозволили більш повноцінно проявитивластивості перерозподілу навантаження фундаментної системи.
Keywords: складчастий фундамент-оболонка; методика проведення експерименту; ґрунт