Дослідження динамічної дії міського транспорту на будівлі - Mykhailovska, Olena; Nesterenko, Tetiana (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Експериментально досліджено величини коливань нежитлової будівлі, що знаходиться в м. Полтава й оцінено їх ди-намічний вплив на конструкції будівлі та людей, які там періодично перебувають. Для цього проведено вимірюваннявертикального віброприскорення покриття будівлі, де очікувалися найбільші значення вимірюваної величини. Дляточної оцінки впливу транспортної вібрації на будівлю проведено вимірювання у різні години доби.Коливання виміряно в тій точці конструкції, де їх амплітуда найбільша, і при такому режимі джерела вібрації, приякому відбуваються найбільш інтенсивні коливання цієї конструкції. Виникнення явища резонансу виключається,так як частота вимушених коливань покриття будівлі від впливу транспорту знаходиться у між резонансній області змінімальним перевищенням 10%. Для оцінювання впливу вібрації на будівлю необхідно порівняно виміряні дані здопустимим рівнем вібрації в громадських будівлях. Для вибору точок і напряму вібрації використовувалася наступ-на схема вимірів: спочатку регіструються коливання при будь-якому визначеному динамічному впливі, які забезпе-чують виявлення форми коливань конструкції і спектра частот коливань. Кріплення акселерометра на покриттябудівлі, проводилося за допомогою магніту тобто забезпечується верхня межа робочого частотного діапазону. Дляжитлових і громадських будівель найбільш несприятливим зовнішнім джерелом вібрацій є рейкові транспортнімагістралі: метрополітен, трамвайні лінії і залізниці. Надано рекомендації щодо подальшої експлуатації будівлі, ви-ходячи із результатів вимірювань віброприскорення конструкцій будівлі.
Keywords: вібрація; будівля; віброприскорення; віброшвидкість; вимірювання