Наукові основи проектування складів штукатурних розчинів - Paruta, Valentyn; Gnyp, Olha; Lavreniuk, Leonid; Bachinsky Vyacheslav, Bachinsky Vyacheslav; Grynyova, Iryna (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Збільшення висотності будівель, застосування нових стінових матеріалів, вимагає переосмислення підходу до проек-тування складів штукатурних розчинів. Вирішити поставлене завдання в рамках існуючих принципів неможливо.У статті проведений аналіз системи «штукатурне для кладки покриття» на стадіях твердіння і експлуатації, виявленіруйнівні чинники і механізм її руйнування. Відмічено, що основною причиною руйнування системи є деформації інапруги, що виникають в кладці, штукатурному покритті і контактній зоні між ними, із-за силових дій, температури івологості, агресивних рідин і газів. Проведений аналіз показав, що зменшити кількість тріщин в штукатурному по-критті, на стадії тверднення, понизити напругу в системі, можна шляхом підвищення водоутримуючої здатності роз-чинної суміші, зменшення усадки і модуля пружності штукатурного покриття, підвищення його еластичності.Для цього запропоновано використовувати дрібний заповнювач і наповнювач з низьким модулем пружності, редіс-персні полімерні порошки і ефіри целюлози, полімерну фібру для мікродисперсного армування та ін. Для оптимізаціїрецептурних параметрів розчинної суміші використовували п'ятифакторний експеримент. Отримані дані свідчатьпро те, що запропонований підхід дозволяє отримувати штукатурні розчини з фізіко-механічними характеристикамищо забезпечують оптимальні умови роботи «кладки- штукатурне покриття». Застосування запропонованих компоне-нтів дозволяє підвищити водоутримуючу здатність розчинної суміші, зменшити усадку штукатурного покриття і кі-лькість тріщин на стадії тверднення. Збільшити еластичність і знизити модуль пружності штукатурного покриття,напруги в ньому і швидкість розвитку тріщин на стадії експлуатації, що дозволить підвищити його довговічність істінової конструкції.
Keywords: штукатурні розчини; нові базові принципи проектування їх складів