Тенденції та підходи до реорганізації міського середовища - Sedin, Volodymyr; Kovalov, Viacheslav; Kravchunovska, Tetiana; Nechepurenko, Daria (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Розглянуто стандарти реорганізації міського середовища, орієнтовані на ефективне використання земельних ресурсіві розподіл навантаження на міську транспортну інфраструктуру, високий ступінь функціонального розмаїття. Про-аналізовано підходи і тенденції перетворення міського середовища, виходячи з концепції формування компактнихміст та стандартів комплексного розвитку територій. Промислові підприємства у великих містах припиняють своюдіяльність через економічні причини або виводяться за межі міста через порушення екологічних норм. Частина такихпідприємств приходить в занепад, при цьому здійснюючи негативний вплив на зовнішній вигляд міста. Через потре-бу в суттєвих капітальних вкладеннях власники або місцева влада не мають змоги здійснювати перетворення такихпромислових об’єктів. Визначено специфічні особливості різних видів перетворення міських промислових зон, за-лежно від ступеня та напряму видозміни об’єктів, а саме: реконструкції, реновації, джентрифікації, браунфілду, реві-талізації, редевелопменту. Редевелопмент дозволяє використати ті очевидні переваги, які в сучасному місті надаєконцентрація і збільшення щільності міського середовища. В сучасних щільно забудованих містах редевелопментможе стати майже єдино можливим способом перетворення. Редевелопмент передбачає більш масштабні зміниоб’єкту (зміна функції промислової території, історичних будівель і транспортної інфраструктури) та суттєві інвес-тиції. В результаті не запитувані і нераціонально використовувані території перетворюються на нові інвестиційнопривабливі проекти. В умовах дефіциту земельних ділянок проекти редевелопменту дають можливість оновити мі-ське середовище, вирішити транспортні проблеми, знайти потенціал для будівництва нових об’єктів.
Keywords: реорганізація; редевелопмент; реконструкція; ревіталізація; реновація