Енергоефективність будівель у країнах Євросоюзу та Україні - Kariuk, Alla; Mishchenko, Roman; Pents, Volodymyr; Shchepak, Vira (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Розглянуто стан та методи оцінювання енергетичної ефективності будівель у країнах Євросоюзу та Україні.З’ясовано, що вони суттєво відрізняються, це зумовлено кліматичними, економічними й історичними особливостямирегіонів. Виявлено, що у деяких країнах ЄС регулярно переглядаються і підвищуються вимоги до енергетичних ха-рактеристик будівель. З’ясовано, що одним із головних показників енергоефективності будівель є теплотехнічні ха-рактеристики огороджувальних конструкцій і передусім їх опір теплопередачі. У всіх країнах установлено власнівимоги до теплозахисних характеристик огороджувальних конструкцій, які періодично змінюються, як правило, убік збільшення. Таку динаміку зростання нормативних показників теплозахисту огороджень будівель в Україні про-стежено за останні півстоліття. Засвідчено, що за цей період вони зросли у 3,5  4 рази. Виконано комплексний порі-вняльний аналіз показників енергоефективності будівель у країнах Євросоюзу та в Україні за декількома показника-ми теплозахисту: опором теплопередачі огороджувальних конструкцій, відносними втратами тепла через огоро-дження й температурним режимом житлових приміщень. Проаналізовано зв’язок показників теплової ізоляції буді-вель з кліматичними характеристиками для країн Європи. Показано, що за характеристиками енергоефективностібудівель Україна суттєво відстає від більшості країн ЄС. На основі оптимізаційних розрахунків з урахуванням су-часної вартості теплової енергії та теплоізоляційних матеріалів запропоновано економічно обґрунтовані значенняопору теплопередачі огороджувальних конструкцій, які за цим показником виведуть Україну на загальноєвропейсь-кий рівень. Підтверджено необхідність подальшого збільшення опору теплопередачі огороджень з метою підвищен-ня енергоефективності будівель та гармонізації українських будівельних норм з нормативними вимогами країн ЄС.
Keywords: енергоефективність будівель; структура енергоспоживання будівель; опір теплопередачі; огороджувальні конструкції