Розрахунок сезонного теплоакумулятора у складі енергоефективної системи вентиляції - Kutniy, Bogdan; Novakh, Bogdan (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Наведено класифікацію основних сезонних акумуляторів теплової енергії та розглянуто сучасну схему роботи аку-мулятора фазового переходу у складі системи з тепловим насосом і сонячним колектором. Недоліком водяних аку-муляторів тепла є те, що в більшості випадків вони займають великий об’єм. Шляхом застосування акумулюючихприховану теплоту речовин досягається значне зниження капітальних витрат. Розглянуто можливість створення ене-ргозберігаючих систем вентиляції з використанням сезонного акумулятора теплоти, що працює на фазових перетво-реннях теплоакумулюючого матеріалу. Розглянуто класифікацію основних сезонних акумуляторів теплової енергіїта систем вентиляції із застосуванням ґрунтового теплообмінника. Складено лінійну стаціонарну математичну мо-дель теплового балансу акумулятора й на основі результатів розрахунку побудовано графіки та діаграми, що дозво-ляють проаналізувати роботу теплоакумулятора протягом року. Прийняті спрощення у процесі моделювання поля-гають у тому, що рішення виконано для точкової задачі. Розв’язок здійснено з використанням логічних та математи-чних функцій на основі рівнянь, складеної математичної моделі. Наведено теоретичне і розрахункове дослідженняможливості створення й застосування сезонного акумулятора теплоти, що працює на фазових переходах теплоаку-мулюючих речовин (води) у системі вентиляції житлового індивідуального будинку. Основні отримані результатиполягають у тому, що у теплий період року акумулятор виконує роль вирівнювача амплітуди коливань температури,тим самим створюється можливість зменшити потребу в холоді для роботи системи кондиціонування повітря. Такождоведено перспективну можливість зменшення маси теплоакумулюючого матеріалу за рахунок поперемінної змінипроцесів заряджання-розряджання в акумуляторі у результаті добової зміни зовнішньої температури повітря у холо-дний період року, а саме її добового підвищення.
Keywords: теплоакумулятор; енергоефективна система вентиляції; фазовий перехід