Оптимізація моделі будівництва торгово-розважального центру при організаційно-фінансових обмеженнях - Meneiliuk, Ivan; Nikiforov, Oleksiy (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Представлено результати оптимізації тривалості зведення об'єкта і середньомісячної інтенсивності фінансування бу-дівництва торговельно-розважального центру в умовах організаційно-фінансових обмежень, а саме: сумісність про-цесів – 68-76%; максимальна місячна інтенсивність фінансування – 40 млн. грн.; кількість бригад – 1-2; максимальнатривалість робіт – 360 днів. Аналіз інформаційних джерел показав, що умови житлового будівництва надзвичайномінливі, тому важливо дослідити вплив зміни організаційних рішень на основні показники, насамперед на тривалістьбудівництва та інтенсивність фінансування. Розроблено методику оптимізації організаційних рішень будівництваторговельно-розважального центру із використанням сучасних програмних продуктів з галузі управління проектами.Шляхом організаційного моделювання у програмі MS Project та економіко-математичного моделювання у пакеті MSExcel побудовані достовірні моделі процесу будівництва. Згідно плану експерименту зафіксовані значення наступ-них показників: тривалість виконання будівельно-монтажних робіт, максимальна місячна інтенсивність фінансуван-ня проекту та середньомісячна інтенсивність фінансування будівельних робіт.Для подальших досліджень була виб-рана поліноміальна модель другого ступеню, що відповідає плану експериментів. На цій основі побудовані експери-ментально-статистичні моделі зміни показників від факторів, що варіюються: інтенсивність використання робочогочасу, кількість робочих бригад та суміщення робіт. Графічним способом визначені найбільш ефективні моделі буді-вництва в обмежених умовах їх реалізації: «тривалість виконання будівельно-монтажних робіт» дорівнює 244 дні (60робочих годин у тиждень, 2 робочі бригади, суміщення робіт 68%); «середньомісячна інтенсивність фінансування»дорівнює 15000 тис. грн. (80 робочих годин на тиждень, 1 робоча бригада, суміщення робіт 68%).
Keywords: організація будівництва; цивільне будівництво; торговельно-розважальний центр; тривалість; інтенсивність фінансування