Нафтогазовий комплекс України: аналіз і профілактика електротравматизму - Pahomov, Roman; Zyma, Oleksandr; Dyachenko, Evgen (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Проведено аналіз випадків травматизму від дії електричного струму на об'єктах нафтогазового комплексу України.У статті представлені принципи, основні положення системного аналізу і класифікація випадків електротравматизмуна енергетичних підприємствах та визначені основні причини і закономірності виникнення електротравм у залежно-сті від різноманітних особливостей виробництва, а також для різних категорій робітників. Виявлені основні органі-заційно-технічні, технічні, організаційні, санітарно-гігієнічні та психофізичні причини виникнення нещасних випад-ків і професійних захворювань у робітників нафтогазового комплексу. Системний аналіз випадків електротравмати-зму дозволив сформулювати основні принципи системного підходу до проблеми наукового обґрунтування системиуправління електробезпекою на промислових підприємствах. Розглянуті основні етапи розробки, погодження, за-твердження і функціонування системи управління електробезпеко. Приведена структурна схема взаємозв’язку міжелементами системи «людина – електротехніка – виробниче середовище» і запропоновано комплекс профілактичнихзаходів і практичних рекомендацій які можуть бути успішно застосовані для оцінювання професійного ризику тазменшення рівня травматизму від дії електричного струму в енергетичному секторі України. Запропонована методо-логія аналізу та оцінки ризиків аварій на об'єктах нафтової та газової промисловості, що дозволяє порівнювати діюнебезпечних чинників різної природи, визначати, з урахуванням вкладу кожного окремого фактора, інтегральну сту-пінь небезпеки будь-якого промислового об'єкта. Застосування даної методології оцінки ризику дає можливість роз-робляти механізми і стратегії різних заходів щодо підвищення безпеки об'єктів нафтової і газової промисловості;встановлювати межі величин ризику і невизначеностей, пов'язаних з обмеженістю вихідних даних або з невирішені-стю наукових проблем.
Keywords: електробезпека; травматизм; електротравматизм; промисловість нафтогазовий комплекс; управління безпекою