Вплив молíбдену на корозíйно-механíчнí властивостí зварювальних з’єднань вуглецевої сталí - Makarenko, Valerii; Vynnykov, Yuriy; Manhura, Andrii (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Наведено результати експериментальних досліджень впливу молібденової домішки на корозійно-механічні власти-вості наплавленого металу зварювальних з’єднань вуглецевої сталі марки 20. Встановлено, що найбільш високі йстабільні значення ударної в’язкості й характеристик спротиву розвитку тріщин (К1с і δс), а також стійкості проти су-льфідного корозійного розтріскування метала шва трубних сталей досягаються при концентрації молібдену в ньомувід 0,2 до 0,4%, яка реалізується вводом в електродне покриття молібденового порошку в кількості 0.5-1.0%.На базі отриманих результатів визначено оптимальний хімічний склад наплавленого метала, який характеризуєтьсядрібнозернистою структурою з незначною кількістю неметалевих вкраплень глобулярної форми. Такий хімічний іструктурний склад зварювального шва реалізується оптимальним вмістом і співвідношенням феросплавів(FeMn, FeSi і FeTi) в електродному покритті. Оптимальний вміст легуючої мікродобавки – молібдену слід вибирати,виходячи одночасно не лише з впливу молібдену на розмір структурних складових, але, головне, з її впливу на коро-зійно-механічні властивості метала зварювального шва. Покращення механічних властивостей, зокрема, ударноїв’язкості і параметрів в’язкості руйнування метала шва, легованого молібденом, можна пояснити його сприятливимвпливом на структурну та хімічну неоднорідність наплавленого метала. Для оцінювання ступеню цього впливу сто-совно електродів з основним покриттям, проведено дослідження сучасними методами металографічного аналізу.Порівняння даних структурного та мікрорентгеноспектрального аналізу дозволяє передбачити, що покращення плас-тичних властивостей метала шва при легуванні молібденом зв’язано з тим, що молібден зміщає область γ – α -перетворення вбік більш низьких температур, сприяючи тим самим утворенню достатньо дисперсної та однорідноїструктури нижнього бейніту з мінімальною шириною доевтектойдної феритної оторочки.
Keywords: зварювання; корозія; тріщиностійкість; міцність; сульфіди; водень