РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМ ЗАКОЛОННИХ ПЕРЕТІКАНЬ ПРИ ЦЕМЕНТУВАННІ ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ КОЛОН СВЕРДЛОВИН ЗА ДОПОМОГОЮ ГІДРОФОБНОГО МАТЕРІАЛУ «Ramsinks-2М» - Наливайко, О. І.; Чигирьов, В. В. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Визначено, що при зведенні підземних споруд – нафтових та газових свердловиндо них ставляться підвищені вимоги щодо міцності цементного каменю,водопроникності. Встановлено, що при цементуванні проміжних і експлуатаційнихобсадних колон нафтових і газових свердловин у буровому управлінні «Укрбургаз», занаявності близько розташованих продуктивних і водоносних горизонтів із різнимикоефіцієнтами аномальності, виникають міжколонні перетікання. Тому авторамизапропоновано застосування гідрофобного тампонажного розчину «Silpan-Р»(група «Ramsinks-2М»), який змінює структуру тампонажного цементу ПЦТ-I-100,що дозволяє уникнути проблем заколонних перетікань.Ключові слова: проникність, свердловина, технічний стан, цементний розчин,гідрофобізатор, міжколонні перетікання.