ТЕХНОЛОГІЧНІСТЬ ВІБРАЦІЙНИХ ПЛОЩАДОК З ПРОСТОРОВИМ РУХОМ РУХОМОЇ РАМИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ВИРОБІВ - Nesterenko, Mykola; Nesterenko, Mykola; Orysenko, Olexandr; Sklyarenko, Taras (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Наведено короткий опис вібраційних площадок з просторовими коливаннями рухомї рами та порівняння їхтехнологічних можливостей залежно від їх конструктивного виконання. На виробництві збірного залізобетону дляущільнення бетонних сумішей використовують віброплощадки різноманітних конструкцій, які значною мірою визначають технологічну ефективність обладнання і продуктивність підприємства. Широкого розповсюджені набулирозроблені у різні роки КБ «Вібротехніка» ПолтНТУ вібраційні площадки з просторовим рухом робочого органа, якімають можливість якісного та продуктивного формування залізобетонних виробів усієї номенклатури. Існуючий дефіцит вібраційних машин і невизначеність у виборі пріоритетних напрямів їх розвитку створюють на виробництвізначні труднощі щодо проектування чи технічного переоснащення формувальних постів підприємств збірного залізобетону. При проектуванні формувальних постів та виборі технологічного обладнання для ущільнення бетонноїсуміші при виготовленні залізобетонних виробів необхідна оцінка технологічних можливостей усіх різновидіввіброплощадок з просторовими коливаннями рухомої рами. Також наведено їх короткий опис та порівняннятехнологіічних можливостей залежно від конструктивного виконання. Наведено методику оцінки технологічних іконструктивних параметрів віброплощадок, що ґрунтується на використанні безрозмірного комплексного параметра.Вона дозволяє як на стадії проектування, так і в процесі експлуатації оцінити споживчі якості віброплощадок, їхнійтехнічний рівень і конкурентоспроможність. Аналіз наведених схем конструктивних виконань вібраційних машин, їххарактеристик та опис сфери застосування дозволять проектувальникам та виробничникам орієнтуватися в різноманітті використовуваних сьогодні вібраційних машин для формування однотипних залізобетонних виробів.
Keywords: вібраційна площадка; віброзбуджувач; формування залізобетонних виробів