ІМОВІРНІСНИЙ РОЗРАХУНОК КВАЗІОДНОРІДНИХ БОЛТОВИХ З’ЄДНАНЬ ЛИСТІВ КОРПУСУ СТАЛЕВИХ СИЛОСІВ - Pichugin, Sergii; Makhinko, Anton; Makhinko, Nataliia (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Стаття присвячена актуальній проблематиці дослідження надійності квазіоднорідних болтових з’єднань корпусу циліндричних сталевих силосів. У багатьох випадках проектна надійність таких стиків відрізняється від фактичних показників їх безвідмовної роботи. Джерелом цього є ряд об’єктивних причин, до числа яких можна віднести недолікимонтажних операцій, зокрема присутність болтів різного класу міцності, відсутність декількох болтів з’єднання, розкручування кріплення болта в процесі експлуатації споруди чи недокрут на монтажі й інші чинники такого типу. Уцьому випадку надійність системи визначалася через імовірність безвідмовної роботи з використанням коефіцієнтакритичного фактора. Відмова болтового з’єднання однозначно визначалася як перевищення випадковим напруженням випадкового рівня границі текучості сталі. Загальна концепція ймовірнісного розрахунку полягала у використанні імітаційної процедури Монте-Карло для вибірок випадкових величин великого об’єму. Увага концентруваласяна розрахунковій ситуації, коли болти з’єднання складаються з трьох незалежних вибірок. Була сформульована система умов, при якій забезпечується надійність з’єднання й отримані аналітичні вирази для величини коефіцієнтакритичного фактора. Наведено практичний приклад розрахунку з наступним графічним представленням на спеціальній координатній площині – критичній імовірнісній шкалі. Проілюстровано, що випадкова наявність болтів менших класів міцності в монтажному стику стрімко збільшує ризик відмови. Установлено, що показники ймовірностібезвідмовної роботи однорідних та квазіоднорідних болтових з’єднань значно різняться лише при великих значенняхкоефіцієнтів варіації значень зусилля. Показано, що навіть за відсутності мінливості значень міцності болтів випадкова величина критичного фактора буде зростати при постійному значенні показника надійності.
Keywords: циліндричний силос; надійність; імовірнісний розрахунок; імовірність безвідмовної роботи; квазіоднорідне болтове з’єднання; коефіцієнт критичного фактора