ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ МІЖКОЛОННОЇ ПЛИТИ ЗБІРНОГО БЕЗБАЛКОВОГО ПЕРЕКРИТТЯ - Storozhenko, Leonid; Yermolenko, Dmytro; Tegza, Іvan (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
У статті наведено результати експериментального дослідження особливостей роботи під розрахунковим навантаженням плоских міжколонних плит розробленої системи безбалкового перекриття. Приділено велику увагу конструюванню дослідних зразків несучої конструкції. Особливістю плити, що досліджується є скошені майданчикиспирання по зовнішньому периметру пролітних плит та скошені опорні ділянки. Описано конструкцію та технологіювиготовлення додаткового устаткування, що імітацує спирання міжколонної плити вищого рівня у виглядізалізобетонних опорних масивних блоків. Для неуможливлення зміщення блоки об'єднано сталевими прутами.Дослідні конструкції плити і допоміжного устаткування виготовлено на обладнанні та в умовах діючого заводу залізобетонних виробів. Наведено методику виконання експериментальних досліджень із вказуванням методів і засобіввимірювання геометричних та фізичних параметрів, що характеризують напружено-деформований стан та несучуздатність дослідної плити. Проведені дослідження дали змогу встановити характер деформування і руйнування міжколонних плит як окремого елемента у розробленій системі безбалкового перекриття. Аналіз характеру деформування свідчить, що деформації розтягу на нижньої грані дослідної плити наростають швидше ніж деформації стиснення(верхньоїьої грані). При цьому відбувається зменшення величини стискаючих деформацій до місця спирання дослідних зразків на опорні блоки. Це підтверджує припущення про передачу навантаження від пролітних плит на міжколонну за принципом «лінійного шарніру». Звернута увага на те, що досягнення несучої здатності не супроводжується процесом руйнування, а характеризується суттєвими переміщеннями пролітної частини плити у вертикальнійплощині.
Keywords: переміщення; несуча здатність; деформований стан; експериментальні дослідження; безбалкове перекриття