МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНЮВАННЯ НАДІЙНОСТІ СТАЛЕВИХ РАМ - Chichulina, Kseniia; Chichulin, Viktor (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Стаття висвітлює запропонований алгоритм оцінювання надійності сталевих рам. Зокрема, приведена можливістьаналізу надійності за найбільш ймовірним механізмом руйнування. Представлені окремі припущення, які визначають послідовність застосування методу граничної рівноваги. Представлено методику визначення надійності сталевих статично невизначених рам у пластичній стадії. Така методика надає можливість визначення ймовірного механізму руйнування. Методом граничної рівноваги розраховуються зусилля на кінцевій стадії руйнування. В роботі підреальним механізмом руйнування розуміється механізм для якого робота зовнішніх сил по його створенню буденайменшою. Виявлено, що реальний механізм руйнування наближається до балкового або поверхового елементарного механізму. В статті розрахунки на початковому етапі виконані в детерміністичній постановці для сталевих рамметодом граничної рівноваги Отримані чисельні граничних моментів, зокрема для граничного етапу реального механізму руйнування. Розроблена програма, яка надає результати розрахунку сталевих рам за двома напрямами. Одиннапрям орієнтований на суто задані чисельні значення жорсткостей. Окремо визначаються граничні моменти та значення моментів у перерізах. Такий метод визначає реальну картину руйнування. Інший напрям розрахунку направлений на оптимізацію розрахунку та мінімізацію показників маси конструкції. Представлена можливість розгляду різних випадків руйнування сталевих рам. А головна перевага даного методу знаходження найбільш реального механізму руйнування. Такі методи є важливим елементом проектування нових сучасних конструктивних форм та визначення слабких місць уже існуючих конструкцій.
Keywords: надійність; механізм руйнування; сталеві рами; граничні моменти