ВПЛИВ ВЛАСНИХ НАПРУЖЕНЬ НА МАСШТАБНИЙ ЕФЕКТ В БЕТОНІ - Fenko, Aleksey; Yurko, Ilona; Hasenko, Anton; Krupchenko, Oleksandr; Yurko, Pavlo (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
У роботах різних авторів результати експериментальних досліджень масштабного ефекту при випробуванні бетонів,розчинів та інших пористих матеріалів на стиск носять різний, іноді досить суперечливий, характер. Спроби пояснення отриманих результатів досліджень масштабного ефекту привели до необхідності врахування різноманітнихфакторів, до яких, безперечно, можна віднести вплив нерівномірно розподілених по поперечному перерізу власнихнапружень. Наведено методику проведення експерименту та результати дослідів по впливу власних напружень, нерівномірно розподілених по поперечному перерізу, на міцність матеріалів та на масштабний ефект. Проаналізованопричини виникнення протилежних за знаком полів власних напружень, нерівномірно розподілених по поперечномуперерізу зразка, та їх можливий вплив на масштабний ефект при випробуванні зразка на стиск. Спираючись на результати дослідів з крихкими дюралюмінієвими зразками доведено неминучість впливу на масштабний ефект у бетоні при стиску напружень, викликаних нерівномірною по поперечному перерізу усадкою. На основі результатівекспериментів інших дослідників по зміні міцності бетону повітряно-сухого зберігання у часі обґрунтовано змінинерівномірності розподілу власних напружень по поперечному перерізу внаслідок нерівномірної усадки і повзучостібетону в поперечному перерізі. Поява різних за знаком полів нерівномірно розподілених по поперечному перерізувласних напружень у різні проміжки часу не тільки впливає на міцність бетонних зразків при стиску, а й проявляє врізній мірі масштабний ефект. Пояснені можливі причини різноманітних (іноді навіть протилежних) результатів експериментальних дослідів різних авторів щодо масштабного ефекту в бетоні при стиску. Детально проаналізовановплив нерівномірно розподілених по поперечному перерізу власних напружень на масштабний ефект у бетоні пристиску в залежності від розмірів зразків і віку бетону.
Keywords: масштабний ефект; власні напруження; міцність бетону; усадка; повзучість