ІНЖЕНЕРНИЙ МЕТОД РОЗРАХУНКУ СТАЛЕЗАЛІЗОБЕТОННИХ СТИСНУТИХ ЕЛЕМЕНТІВ З УРАХУВАННЯМ ГНУЧКОСТІ - Yefimenko, Olena (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Наведено інженерний метод розрахунку стиснутих гнучких сталезалізобетонних елементів з листовим армуваннямза зведеним до сталі перерізом, а також порівняння результатів розрахунку з експериментальними даними. Розрахунок несучої здатності сталезалізобетонних гнучких елементів з листовим армуванням ґрунтується на методі граничних станів. Як граничний стан за міцністю прийнято зусилля, в результаті дії яких у листовому армуванні в найбільшнапруженому волокні поздовжні деформації досягають значення, що відповідають напруженням плинності сталі. Урозрахунок за методом зведених перерізів покладено передумови, що бетон, метал листового та стержньового армування вважаємо ізотропними пружно-пластичними матеріалами, а поперечний переріз сталезалізобетонного елемента з листовим армуванням залишається плоским аж до моменту руйнування. При розрахунку центрально стиснутихсталезалізобетонних елементів із листовим армуванням несуча здатність визначено шляхом зведення комплексногопоперечного перерізу до односкладового – сталевого. Це дає змогу використовувати у розрахунку табличні коефіцієнти поздовжнього згину φ. Несуча здатність позацентрово стиснутого сталезалізобетонного елемента з листовимармуванням також визначається шляхом зведення комплексного поперечного перерізу до односкладового – сталевого. При цьому виникає можливість використовувати при розрахунках табличні значення коефіцієнта поздовжньогозгину φе, які містяться у ДБН. Експериментально було досліджено роботу зразків під навантаженням та характервтрати несучої здатності залежно від висоти й ексцентриситету прикладених зусиль. Запропонована методика розрахунку стиснутих елементів з листовим армуванням за зведеним до сталі перерізом дозволяє враховувати їх гнучкістьяк при осьовому, так і позацентровому прикладанні навантаження.
Keywords: сталезалізобетон; несуча здатність; листове армування; ексцентриситет,; гнучкість