ЗБІЛЬШЕННЯ ВИДОБУТКУ ФЛЮЇДУ, ЩО ЗНАХОДИТЬСЯ НА ЗАВЕРШАЛЬНІЙ СТАДІЇ РОЗРОБКИ, ЗА РАХУНОК УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛАДНАННЯ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ - Rubel, Victoria; Petruniak, Marina (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Установлено, що запаси флюїду родовища, яке знаходяться на завершальній стадії розробки, є важко видобувними йобводненими. Проаналізовано методи інтенсифікації і з’ясовано, що раціонально в такому випадку буде закачати впласт вуглекислий газ. Визначено його вплив на в’язку нафту та на воду. Наведено результати статистичної обробкизміни дебіту до і після ін’єкції діоксиду карбону, впливу об’єму газу, що закачується у свердловину, від середньоїпроникності пласта, а також від очікуваного дебіту свердловини після проведення ін’єкції. Проаналізовано, щорозробка газоконденсатних родовищ без підтримки пластового тиску (так званий «режим виснаження») призводитьдо втрат, часто значних, вуглеводневого конденсату. Для зменшення пластових втрат конденсату використовуютьсярізні способи впливу на пласт, що передбачають нагнітання газів або води зазвичай при початкових пластових тисках. Використання цих методів вимагає великих інвестицій, що не завжди економічно виправдано. Нова технологіязаснована на ефектах витіснення пластового жирного газу сухим, випаровування рідких ретроградних вуглеводнів,підтримки пластового і забійного тисків, блокування активної підошовної та законтурної води. Технологія забезпечує збереження фонду діючих свердловин, збільшення їх продуктивності та дебітів, підвищення вуглеводовіддачіпласта, підтримання сировинної бази газопереробного заводу, продовження періоду активного функціонування всієїствореної промислово-заводської інфраструктури. Для реалізації технології та досягнення її проектної ефективностінеобхідно створити і впровадити нову надійну систему контролю за розробкою. Ця система повинна враховуватигеолого-технологічні особливості об’єкта видобутку вуглеводнів і технології його розробки, маючи на увазі геологічну будову колектора, ефективні газонасичені товщини, термобаричні умови та ін. Вона має забезпечувати безперервний контроль інтервалів приймальності при закачуванні газу та інтервалів дренування при відборі вуглеводневоїсуміші, оперативне визначення компонентного складу продукції на основі застосування високоточної геофізичної тахроматографічної апаратури.
Keywords: буферні ємності для вуглекислого газу; вуглекислий газ; рідина; газові свердловини; нагнітальні свердловини,; продуктивний пласт; насосна станція; в’язкість; пісок; вміст води