ОРГАНІЗАЦІЙНІ ІННОВАЦІЇ В ДІЯЛЬНОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ КОМПАНІЙ УКРАЇНИ ПРИ ПЕРЕХОДІ НА СВІТОВІ СТАНДАРТИ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Redkin, Oleksandr; Zlepko, Oleksandr; Pents, Maryna (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Розглянуто наукові основи і практичні рекомендації щодо порядку формування та використання організаційних іпроцесних нововведень в діяльності будівельних компаній України при переходу на світові стандарти господарювання. Ці нововведення стосуються організаційної структури й основних процесів управління як окремих будівельно-інвестиційних проектів, так і діяльності всієї компанії в цілому. Розглядаючи повний життєвий цикл зведенняокремих об’єктів визначено системну модель і перелік основних стандартів професійної діяльності та управліннябудівельними проектами за умови їх повної та ефективної реалізації «під ключ». В основу цього рішення покладенодосвід найкращої практики будівництва передових компаній світу й американські стандарти проектного менеджменту РТВ.К, які при цьому застосовуються. Крім того також визначено, що оскільки потужні будівельні компанії одночасно реалізують «портфель» практично не пов’язаних між собою проектів, то для їх успішного втілення в системікорпоративного менеджменту кожної компанії необхідно створити та якісно використовувати механізми й інструменти мультипроектного управління всім комплексом проектів. Для практичної матеріалізації такої ідеї запропонованонову, більш досконалу організаційну структуру й основні бізнес-процеси і діяльності будівельного підприємства, якіперетворюють його в сучасну будівельно-інвестиційну проектно-орієнтовану та інжинірингово-девелоперську компанію. Втілення запропонованих інновацій сприятиме підвищенню якості, вчасності та ефективності зведення окремих об’єктів, має забезпечити покращення структури, функцій і результатів діяльності підприємств вітчизняного будівельного комплексу, а в кінцевому підсумку – повинне генерувати зростання конкурентоспроможності економікита суспільного життя в нових умовах господарювання.
Keywords: будівельні та інвестиційні проекти; вдосконалення організаційної структури підприємства; стандарти управління проектами