Дослідження динаміки дебалансного вібратора зі змінним статичним моментом - Lyutenko, Vasyl; Rudyk, Rostyslav; Nasulloev, Shahrom (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
З кожним роком все більше набуває використання вібраційного та віброударного обладнання. Ця техніка успішновикористовується при спорудженні надійних фундаментів під різні споруди. Основним елементом цих вібраційнихмашин являється дебалансний вібратор. В даний час, при проектуванні дебалансних вібраторів динамічні фактори приїх експлуатації не враховуються. Тому надійність можна підвищити, якщо на стадії їх проектування враховувати хвильовий характер навантажень. Робота дебалансного вібратора нами розглядалася у взаємодії механічних і електромагнітних процесів і в результаті була отримана математична модель динамічних процесів при роботі вібратора, котравключала нелінійні диференціальні рівняння руху мас вібратора і лінійне диференціальне рівняння електромагнітнихявищ в двигуні його приводу. Можна акцентувати, що вібраційному а також віброударному методу мало приділеноуваги і широка інформація практично відсутня. Тому являється актуальним створення продуктивних зразків вібраторів, методик їх розрахунків і проведення наукових досліджень динаміки робочих процесів цих машин на що і направлена дана робота. При розрахунку вібраторів на статичну й утомлену міцність коливальні процеси конструкцій та їхдинамічні навантаження, в цей час, не враховуються. Однак їх несучу здатність можна значно підвищити, якщо урозрахунках при їх проектуванні враховувати їхні амплітудно-частотні характеристики. Відсутність ж уточненої методики розрахунку дебалансних вібраторів сучасних вібраційних машин ускладнює їхнє проектування і експлуатацію.Метою статті є висвітлення результатів математичного моделювання коливальних процесів при дослідженні дебалансного вібратора зі змінним статичним моментом та визначення динамічних навантажень на його елементи. В роботітеоретично досліджено, з використанням математичного програмного застосунку MathCAD, динаміку механізму привода дебалансного вібратора і отримано результати які можуть бути використані при проектуванні, розрахунку тавизначенні динамічних навантажень подібних вібраторів вібраційних машин.
Keywords: динаміка; математична модель; коливання; статичний момент; дебалансний вібратор; віброзаглиблювач, вібромолот; вібрація