Стратегія обмеження ризику обвалення конструктивної системи - Pichugin, Sergiy; Klochko, Lina (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Наведено загальну стратегію обмеження ризику обвалення конструктивної системи на прикладі реального будівельного об’єкта. Проаналізовано різноманітні підходи до розрахунку можливості виникнення аварії або, іншими словами, ймовірності відмови тієї чи іншої конструкції. Надано результати розрахунку виникнення можливої відмови конструкції будівельного об’єкта на прикладі створеної моделі. У ході роботи був проведений аналіз сценаріїв можливого виникнення аварії на будівельному об’єкті. Виділяються й описуються характерні особливості найбільш систематизованого алгоритму сценарію можливого виникнення аварії в будівництві, для якого має велике значення збір даних про аварії, що виникли, їх систематизація та осмислення, тому що подібна практика збільшує шанси на безаварійне будівництво. Значну увагу приділено підходу до опису аварії, який може бути розглянутий із її вірогідності. Надано класифікацію аварій за ймовірністю їх виникнення. Розрахунок ризиків прогресуючого обвалення розглядався при певному переліку загроз. Наведено результати розрахунків просторової моделі каркаса будівлі на прогресуюче руйнування конструкції для визначення можливості виникнення аварії. При зміні геометрії монолітного перекриття та вилученні окремих колон розглядалася ймовірність відмови несучих конструкцій і наслідки, до яких така аварія може призвести. У результаті чисельного моделювання отримано якісну оцінку характеристик стійкості конструкції стосовно прогресуючого руйнування. Розглянуто найпростішу схему конструкції будівлі, за якою відома ймовірність відмови об’єкта. Для підрахунку можливих матеріальних збитків i (або) соціальних втрат від відмови об’єкта, пов’язаних із припиненням експлуатації чи втратою його цілісності, визначалися найбільш імовірні прогнози можливої аварії, що сталася з техногенних або природних причин.
Keywords: статистика; моделювання; аварія; будівля; імовірність аварії; руйнування, наслідки; систематизація