Методика та приклад розрахунку комбіновано армованих згинальних елементів - Zhuravskyi, Oleksandr (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Сучасне будівництво неможливе без використання залізобетонних конструкцій з попередньо-напруженою арматурою. Для покращення міцністних та деформативних характеристик бетону використовують фіброве армування. Серед таких фібр найбільш широко використовується стальна фібра. Вона значно покращує міцність сталефібробетону на розтяг. Це дає можливість враховувати роботу сталефібробетону в розтягнутій зоні перерізу згинальних елементів. Діючі нормативні документи не дають не дають рекомендацій щодо розрахунку сталефібробетонних плоских елементів, які працюють у двох напрямках. Відсутні рекомендації щодо розрахунку сталефібробетонних елементів з попередньо-напруженою арматурою. Дослідження несучої здатності, тріщиностійкості та деформацій двохосно попередньо-напружених сталефібробетонних плит практично відсутній. Запропонована методика розрахунку згинальних елементів прямокутного перерізу, армованих звичайною та попередньо-напруженою арматурою, а також стальною фіброю, на основі деформаційного методу. При цьому враховуються втрати напружень в арматурі від деформацій повзучості та усадки сталефібробетону. Також враховується зростання міцності сталефібробетону на стиск в умовах двохосного обтиску. У результаті порівняльного розрахунку несучої здатності стандартної  дорожньої плити П60.38 та аналогічної плити, у якій арматурні сітки були замінені стальною фіброю, встановлено, що несуча здатність плити зі стальною фіброю вища від стандартної на 24,4%.Ефективність плит зі стальною фіброю полягає в тому, що використанні стальної фібри дає можливість зменшення кількості високоміцної попередньо-напруженої арматури до 10…15%. Завдяки хорошим властивостям сталефібробетону протидії стиранню тривалість експлуатації плит аеродромних та дорожніх покриттів набагато більша від залізобетонних.
Keywords: плити для покриття доріг; несуча здатність; сталефібробетон; згинальний момент; кривизна; попередньо-напружена арматура; відносні деформації; напруження в арматурі; напруження в сталефібробетоні