Зміни напружено-деформованого стану системи «деформована будівля – пальовий фундамент – основа» внаслідок підведення під ростверки плити - Vynnykov, Yuriy; Kharchenko, Maksym; Manzhalii, Sergii (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Викладено особливості нової розрахункової схеми системи «деформована будівля – забивні призматичні палі у складі стрічкового ростверку – ґрунтова основа зі слабким підстильним шаром» до та після підведення під існуючі ростверки монолітної залізобетонної плити й результати математичного моделювання з використанням методу скінченних елементів напружено-деформованого стану (НДС) цієї системи для оцінювання особливостей спільної роботи її складових. Розрахунок виконувався методом скінченних елементів у просторовій (3D) розрахунковій схемі з урахуванням спільної роботи надземних і підземних конструкцій, пальового фундаменту та основи під ним. При оцінюванні НДС будівлі ґрунтова основа існуючих фундаментів умовно замінювалася відповідними коефіцієнтами. Посилення полягало в підведенні під ростверки залізобетонних балок L-подібного обрису, об’єднаних поперечними балками, а зверху – монолітною плитою товщиною 200 мм. Отримано ребристу плиту підсилення з ребрами до низу, основою якої є пісок намивний, дрібний, середньої щільності. Ця конструкція добре перерозподіляє напруження від нерівномірних деформацій основ і має значну жорсткість за мінімального об’єму земляних робіт. Оприлюднено нові дослідні дані про зміну НДС системи «деформована будівля – забивні призматичні палі у складі стрічкового ростверку – ґрунтова основа зі слабким підстильним шаром» унаслідок підведення під існуючі ростверки монолітної залізобетонної плити. Моделювання НДС системи після посилення фундаменту показало, що фактичне створення плитно-пальового фундаменту значною мірою прибрало нерівномірний характер розподілу напружень і наблизило його до початкового стану. Доведено достатньо високу ефективність та надійність способу посилення пальових фундаментів у складі стрічкового ростверку підведенням плити.
Keywords: ґрунтова основа; слабкий ґрунт; забивна призматична паля; монолітний залізобетонний ростверк; осідання; тріщина; напружено-деформований стан; монолітна залізобетонна плита