Формування міських просторів малих та середніх міст - Biloshytska, Nataliia; Tatarchenko, Halyna; Biloshytskyi, Mykola; Tatarchenko, Zakhar (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Організація міських просторів має важливий містобудівний статус, оскільки вони призначені для соціального, політичного, економічного спілкування городян. Актуальність роботи визначається необхідністю формування окремих довідкових, нормативно-методичних документів, які враховують регіональні особливості в проєктуванні публічних просторів малих та середніх міст. Існують тільки нормативні документи у галузі будівництва, які встановлюють розміри громадських центрів залежно від чисельності населення. роведено аналіз міських просторів на прикладі м. Сєвєродонецька з метою виявлення просторово-планувальної структури таких елементів і проблем у їх формуванні. Визначено, що основною проблемою у формуванні публічних просторів є невизначеність їх у нормативних документах з містобудування, а саме: кількості, функціональності, просторово-планувальної структури, формування. Виникає необхідність створення умов подальшої взаємодії містобудівних, еколого-ландшафтних, соціальних пріоритетів у розвитку середовища міських просторів як територій з підвищеною концентрацією активності городян, з урахуванням необхідності створення сприятливих умов проживання й індивідуалізації міського середовища та створення нормативних документів. Виявлено неструктурованість окремих елементів суспільних просторів; відсутність у ряді випадків чітко вираженого ранжирування і функціонального зонування території; відірваність міських публічних просторів від природного ландшафту. Складові елементи міських просторів розглянуто як окремо взяті містобудівні об’єкти (громадські центри, міські вулиці та площі, озеленення), що відірвані від ландшафтної підоснови і загальної екологічної ситуації. Громадські й публічні простори можуть виникати та успішно функціонувати тільки при більш уважному ставленні до них з боку міської адміністрації, соціально відповідального бізнесу і самих городян, тоді як ефективність роботи може бути досягнута лише завдяки їхнім спільним зусиллям. Зроблено прогноз точок появи нових публічних і громадських просторів.
Keywords: громадський простір; публічний простір; площа; місто