МОТОРНИЙ ВИПРОБУВАЛЬНИЙ СТЕНД ЯК ДЖЕРЕЛО ФАКТОРІВ НЕБЕЗПЕКИ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Вамболь, С. О.; Дейнеко, Н. В.; Кондратенко, О. М. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Обґрунтовано актуальність дослідження факторів виробничої, екологічної,пожежної та вибухової безпеки експериментальних досліджень на моторномувипробувальному стенді лабораторії відділу поршневих енергоустановок Інститутупроблем машинобудування ім. А.М. Підгорного НАН України. Описано особливостіконструкції, склад і наведено схему стенда, що містить такі енергетичні установки:електричну навантажувальну машину фірми VSETIN з динамометром постійногоструму типу DS 742/4-N, у складі якої є шафа управління типу VH 136, двомашиннийагрегат (мотор-генератор) типу IDP 942-1 і пульт керування; автотракторнийдизель Д21А; систему засобів вимірювальної техніки; трансмісію, фундаментну раму.Визначено, що доцільно виявляти й аналізувати ці фактори для окремих агрегатівстенда.Ключові слова: стендові моторні дослідження, дизель, фактори небезпеки,цивільний захист, охорона праці, екологічна безпека.