ІМОВІРНІСНА ОЦІНКА НАДІЙНОСТІ БЕТОННИХ ГРАВІТАЦІЙНИХ ГРЕБЕЛЬ НА СКЕЛЬНІЙ ОСНОВІ ЗА КРИТЕРІЄМ СТІЙКОСТІ ГРЕБЛІ ПРОТИ ЗСУВУ ТА ПЕРЕКИДАННЯ - Балабай, О. О. (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто методику ймовірнісного оцінювання надійності бетоннихгравітаційних гребель на скельній основі за критерієм стійкості греблі проти зсуву таперекидання. Імовірнісне оцінювання ризику виникнення аварій на бетоннихгравітаційних греблях виконувалась на прикладі глухої бетонної гравітаційної греблі наскельній основі гідровузла «Велика енергетична гребля Ефіопського відродження».У результаті отримано кількісну ймовірнісну оцінку досягнення граничного стану запершою групою межових станів, пов’язаного з втратою стійкості проти зсуву таперекидання. Визначено необхідну кількість статистичних випробовувань длядосягнення доволі вузького довірчого інтервалу. Запропонована методика може бутивикористана при розрахунках бетонних гравітаційних гребель на скельній основі.Ключові слова: бетонні греблі, імовірність, надійність.