Напружено-деформований стан структурної плити - Sribniak, Nataliia; Tsyhanenko, Liudmyla; Tsyhanenko, Hennadii; Halushka, Serhii (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2020)
Структурні плити − це просторові стержньові конструкції. Форма структурної одиниці плити є подібною до форми природних кристалів, тому, очевидно, є ефективною та заслуговує на дослідження. Структура складається із просторових елементів за формою піраміди, що повторюються багаторазово. Структурні плити широко застосовуються для перекриття одноповерхових споруд і мають велике різноманіття конструктивних і архітектурних форм. Структурна конструкція є багато разів статично невизначуваною конструкцією. Одним із чинників, що впливають на напружено-деформований стан конструкції, є розташування колон. Схема, крок розташування колон, їх кількість впливають на величини зусиль в стержнях структури. Задача, що формулюється в статті, полягає у визначенні конструктивного вирішення структурної плити з найменшою вагою серед декількох конструктивних варіантів плит, що відрізняються різною кількістю опор, але мають однакові розміри в плані. В роботі досліджено, як саме розташування колон, кількість точок спирання та крок опор впливають на величини зусиль в усіх елементах структурної плити та в самих опорах (колонах).Базова структурна плита по верхньому поясу має розміри в плані 30×30 м. На базі цієї плити створено три розрахункові моделі, які відрізняються кроком колон та їх кількістю. При першому варіанті моделі прийняте спирання плити в кутах на чотири колони. Крок колон прийнято 27 м. При другому варіанті прийняте спирання плити по двом сторонам − на шість колон з кожного боку. Відстань між колонами 6 м. При третьому варіанті спирання структурна плита спирається на 20 колон по периметру, що розташовані з кроком 6 м. У висновках проаналізовано результати статичного розрахунку моделей структурної плити покриття з різним способом розташування опор. Визначено, що за критерієм металомісткісткості для розглянутих проектних рішень найбільш ефективний третій варіант розташування колон.
Keywords: структурна плита; регулювання НДС; структура; металоємність; оптимізація; регулятор напружень