Ефективні рішення влаштування котлованів у тісній забудові - Vynnykov, Yuriy; Kharchenko, Maksym; Akopian, Mkrtich; Aniskin, Aleksej (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Викладено результати аналізу впливу на існуючу забудову нового будівництва багатоповерхового житлового будинку, конструктивні й технологічні заходи з улаштування більш глибокого, ніж рівень підошви існуючих фундаментів котловану, за мінімальних затрат та мінімального негативного впливу на оточуючу забудову, зокрема, стадійність його відкопування, дані розрахунку міцності елементів огородження котловану, а також пропозиції щодо моніторингу технічного стану існуючих будівель у процесі будівництва. Грунти майданчику – переважно замоклі лесовані суглинки. Фундаменти існуючих будинків – стрічкові, а нового – із задавлених паль, об’єднаних залізобетонними ростверками: стрічковими під стінами та окремими під колонами. Розрахунок впливу нового будівництва, зокрема й влаштування котловану, виконано у плоскій нелінійній постановці методом скінченних елементів (МСЕ). Моделювання системи «основа – фундаменти існуючої будівлі – конструкція огородження» виконано із застосуванням пружно-пластичної моделі ґрунту з критерієм міцності Кулона – Мора. Наведено приклади результатів моделювання МСЕ деформацій грунтового масиву на різних стадіях улаштування огородження котловану. Розрахунками елементів огородження котловану з урахуванням стадійності виймання грунту та врахуванням мінімальних затрат, встановлено, що огородження котловану можливо влаштувати з шпунтових паль (двутаври №30Ш) з кроком 1 м та між ними дерев’яної забірки. Обгрунтовано, що для збільшення стійкості й зменшення деформацій вертикальних елементів огородження котлован на початкових стадіях слід розробляти котлован під захистом грунтової берми, а надалі – з встановленням обвязувальної балки, розкосів, підкосів і поступовим підведенням підлоги й зовнішньої стіни паркінгу. За результатами моделювання визначено, що максимальні горизонтальні переміщення огородження котловану на різних стадіях його влаштування коливаються від 0.8 до 2.3 см у зоні існуючих будівель. Максимальні вертикальні переміщення основ фундаментів існуючих будівель склали 0.8 см, що не перевищує допустимих за нормами величин.
Keywords: замокла лесована основа; огородження котловану; фундамент на природній основі; пальовий фундамент; осідання; напружено-деформований стан; метод скінчених елементів