Визначення ширини поперечного перерізу дискретних утримуючих споруд - Shapoval, Volodymyr; Ponomarenko, Ivan; Shashenko, Dmytro; Grigoryev, Alexey (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2021)
В даний час не існує єдиної методики визначення ширини поперечного перерізу для елементів протизсувних утримуючих конструкцій з прямокутною формою поперечного перерізу (або діаметру елементів з круглою формою поперечного перерізу) при відомій відстані між ними. Було проведено теоретичні дослідження геомеханічних процесів з використанням аналітичних і чисельних математичних методів. Виконано аналіз і узагальнення результатів теоретичних досліджень. Представлено алгоритм визначення діаметру (в разі поперечного перерізу круглої форми) або меншої сторони (в разі поперечного перерізу прямокутної форми) протизсувних утримуючих конструкцій при відомій відстані між ними. В результаті  отримано аналітичні залежності, що дозволяють визначити: ширину поперечного перерізу для елементів протизсувних утримуючих конструкцій з прямокутною формою поперечного перерізу (або діаметру елементів з круглою формою поперечного перерізу) при відомій відстані між ними, крок розстановки елементів протизсувних утримуючих конструкцій з прямокутною формою поперечного перерізу (або діаметру елементів з круглою формою поперечного перерізу) при відомій відстані між ними. Отримані аналітичні дані також можуть бути використані в якості попередніх даних при виконанні розрахунків з використанням сучасних програмних комплексів як по ґрунту, так і по матеріалу.
Keywords: зсув; утримуюча конструкція; діаметр елементу; ширина елементу; крок елементів