Міцність сталевих трубопроводів на кородованих ділянках з ремонтним композитним бандажем - Vereshchaka, Serhii; Mukoseev, Volodymyr; Rohovyi, Stanislav; Tsyhanenko, Hennadii (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
В процесі експлуатації на поверхні локальних ділянок сталевих трубопроводів внаслідок корозії або адгезійного зносу можуть з'являтися дефекти, що знижують їх міцність, а іноді, на жаль, і призводять до аварії всього трубопроводу. Ця проблема дуже актуальна при експлуатації й ремонті трубопроводів. Застосування ремонтних бандажів з композиційних інноваційних матеріалів є одним з перспективних напрямків збереження робочого тиску сталевих трубопроводів у зв'язку з тим, що ремонтні роботи можуть проводитися без зупинки процесу транспортування енергоносіїв. Розробка методики визначення руйнівного гідростатичного тиску ремонтних бандажів з композиційних інноваційних матеріалів складають завдання даної роботи. З причини суттєвої різниці фізико-механічних характеристик матеріалів труби і композиту, потрібно більш глибоке вивчення їх спільної роботи як в пружній, так і в пластичній області деформування. Для отримання числових результатів використовувався метод кінцевих елементів, а також було поставлено й проведено фізичний експеримент. У роботі пропонується експериментально-теоретична методика розрахунку на міцність конструктивної системи − сталева труба і ремонтний бандаж. В результаті проведених експериментальних і теоретичних досліджень, були досягнуті певні результати: розроблена методика визначення руйнівного гідростатичного тиску ремонтних композитних бандажів; встановлено, що усунення дефектів трубопроводу за допомогою композитного бандажа призводить до перерозподілу кільцевого навантаження; особливо важливим фактором є створення надійного зчеплення композитного бандажа з металом труби, що забезпечує їх спільне деформування; представляється перспективним напрямком робота по підвищенню ефективності фізико-механічних характеристик композитних бандажів і створення конструкцій, що забезпечують більшу жорсткість.
Keywords: композиційні матеріали; локальні дефекти; ремонтний бандаж; сталеві трубопроводи