Удосконалення моніторингу експлуатаційно-технічного стану жорстких аеродромних покриттів - Dubyk, Оleksandr; Ilchenko, Volodymyr; Stepanchuk, Oleksandr; Talavira, Hennadii (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Наведено аналіз вітчизняних та закордонних методик оцінювання експлуатаційно-технічного стану аеродромних покриттів. Викладено суть методу ACN-PCN при визначенні несучої спроможності аеродромних покриттів. Розглянуто можливості обмеження повітряних суден за масою та інтенсивністю польотів. Розглянуто і проаналізовано літературні джерела, присвячені питанням класифікації пошкоджень і дефектів аеродромних покриттів та дослідженню причин їх виникнення. Встановлено, що за тривалий час експлуатації аеродромних покриттів «Миколаївського міжнародного аеропорту» під негативним впливом природно-кліматичних та експлуатаційних факторів на покритті утворились руйнування, що характерні для кожного типу штучного покриття злітно-посадкової смуги, руліжної доріжки А (РД-А) та перону. Основними видами руйнувань на аеродромі є: викришування асфальтобетону, відображені наскрізні тріщини, сіткоподібні тріщини, поздовжні тріщини на місцях технологічних швів при укладанні асфальтобетонної суміші. Наведено класифікаційні числа ACN літаків, які експлуатуються на аеродромі «Миколаївського міжнародного аеропорту. Визначено класифікаційні числа PCN покриттів перону, злітно-посадкової смуги та руліжної доріжки А. За результатами проведеного моніторингу виконано прогноз експлуатаційно-технічного стану жорстких аеродромних покриттів «Миколаївського міжнародного аеропорту». Встановлено, що виконання злітно-посадкових операцій літака B737-900 з ACN=51 на злітно-посадковій смузі «Миколаївського міжнародного аеропорту» здійснюється з коефіцієнтом перевантаження 1,46. Обґрунтовано доцільність проведення капітального ремонту чи реконструкції аеродрому «Миколаївського міжнародного аеропорту». Надано пропозиції і рекомендації щодо відновлення експлуатаційно-технічного стану аеродромних покриттів на прикладі «Миколаївського міжнародного аеропорту».
Keywords: злітно-посадкова смуга; перон; жорстке аеродромне покриття; обстеження, моніторинг; експлуатаційно-технічний стан