Огляд методів створення попередніх самонапружень у згинаних сталезалізобетонних конструкціях суцільного поперечного перерізу - Hasenko, Anton (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Згинані сталезалізобетонні конструкції, зазвичай, являють собою конструкції перекриттів чи покриттів будівель та споруд різного функціонального призначення. Сталезалізобетонні конструкції суцільного поперечного перерізу складаються із сталевих несучих балок, що працюють в основному на розтяг, та бетонної полички, що працює на стиск і одночасно виконує функції диску жорсткості. Слід зазначити, що навантаження від власної ваги залізобетонної полички співставимо із корисним навантаженням на перекриття в житлових та офісних будівлях. Тобто значну частину деформацій сталевих балок перекриття від власної ваги монолітної залізобетонної полички можливо уникнути, вживши спеціальні заходи на будівельному майданчику на час бетонування цієї плити. Попередні напруження у конструкціях такого типу можливо створити шляхом влаштування додаткових попередньо напружених арматурних стержнів (затяжок) у розтягнутій зоні перерізу, що одночасно із підвищенням несучої здатності та жорсткості перекриттів, вимагає додаткових витрат на матеріали та саме влаштування цих стержнів. Попередні самонапруження в елементах згинаних сталезалізобетонних конструкцій можливо створити за рахунок вдало підібраної конструкції вузлів та розробки технології виготовлення чи попередньої укрупнювальної збірки під час монтажу. Наприклад, самонатягу встановленої ззовні затяжки за допомогою поперечних стержнів, важільно-стрижневої чи важільно-коткової систем під час навантаження. Також, конструктивно забезпечивши нерозрізну схему роботи декількох типових сталезаліобетонних конструкцій у суміжних прольотах, можливо досягти раціонального перерозподілу зусиль в їх перерізах шляхом постадійної схеми бетонування верхньої монолітної залізобетонної полички та відповідним включенням розтягнутої сталевої частини перерізу в роботу. Тому метою досліджень є узагальнення конструктивних особливостей та принципів створення попереднього напруження частин згинаних сталезалізобетонних конструкцій суцільного поперечного перерізу та виокремлення серед них і розробка нових ефективних методів створювання попередніх самонапружень – попередніх внутрішніх напружень, протилежних тим, що виникають у процесі експлуатації
Keywords: самонапруження; сталезалізобетон; конструкція; вузли; технологія