Встановлення закономірності між масою плунжера та максимальною частотою поступального руху робочого органу диференційного насоса електромагнітної дії - Korobko, Bogdan; Kivshyk, Anton (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
В статті йде мова про коливальні рухи плунжера диференційного насосу електромагнітної дії, які залежать від багатьох чинників, зокрема струм, що проходить крізь котушку насоса, геометричні розміри котушки (ширина та діаметр дроту з якого виготовлено котушку), матеріал з якого виготовлено дріт, активний опір котушки, реактивний опір соленоїда, опір оздоблювального матеріалу що перекачується який залежить від густини оздоблювального матеріалу та площі поперечного перерізу циліндра диференційного насоса, опір робочої та компенсаційної пружин диференційного насоса що безпосередньо пов’язано з діаметром дроту з якого виготовлено робочу та компенсаційну пружини, внутрішнім діаметром самих пружин та матеріалом з якого виготовлено дріт, сила тертя що в свою чергу залежить від матеріалу з якого виготовлено плунжер та циліндр диференційного насоса та степені механічного обробітку. Частота обмежена масою плунжера. Охарактеризована робота диференційного насоса електромагнітної дії та описана конструкція вібраційного насоса. Представлено опис конструктивних будов робочих органів диференційного насоса електромагнітної дії. Характеристика роботи диференційного насоса вказує на кінематичні параметри, від яких залежить максимальна частота робочого органу. В статті детально описано взаємодію робочого органу та соленоїда диференційного насоса. Констатовано вплив маси на робочі органи, вплив геометричних особливостей на величину маси плунжера та частоту поступального руху. Від вибору матеріалу, з якого можна виготовити робочий орган, залежить маса плунжера і максимальна частота робочого органу. Проведено детальний опис всіх процесів, котрі відбуваються в робочому органі. Представлені та детально описані характеристики робочих органів, які виготовлені з різних матеріалів. Це загалом дало можливість аналізувати конструкцію плунжера диференційного насоса електромагнітної дії. За рахунок ретельного вибору матеріалу, а також конструкційних особливостей робочого органу диференційного насоса вдалося збільшити його продуктивність.
Keywords: маса плунжера; математичне обґрунтування; максимальна частота