Конструктивна нелінійність самонапруженого сталезалізобетонного перекриття при нерівномірних деформаціях основ суміжних колон - Hasenko, Anton (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Врахування зміни розрахункових схем роботи сталезалізобетонних конструкцій під час їх експлуатації при зміні навантаження на них дозволяє виявляти фактичні резерви несучої здатності та забезпечувати конструктивну безпеку будівлі. Зміну розрахункової схеми роботи будівельних конструкцій серед широкого кола розв’язків задач в нелінійній постановці враховує конструктивна нелінійність. Одним із випадків конструктивно нелінійної роботи експлуатованих сталезалізобетонних конструкцій перекриття є можливі нерівномірні деформації основ суміжних колон поперечної рами будівлі. Цей випадок може виникати при нерівномірному (фрагментальному) корисному навантаженні на перекриття багатоповерхових виробничих будівель і, як наслідок, різних опорних реакцій, що передаються з балок перекриттів на колону і далі на фундамент та основу. У ході постановки задач досліджень сформульовано вісім умов конструктивно нелінійної роботи балок сталезалізобетонного перекриття, що відрізнялися нерівномірним просіданням крайньої чи середньої колон поперечної рами будівлі та жорсткими чи шарнірними вузлами примикання балок перекриття до колон. Також для кожної із зазначених комбінацій просідань колон та типів вузлів примикання балок до колон досліджено вплив встановлення підкосів під деформовані від власної ваги головні балки перекриття. Граничні значення деформацій основ прийняті з таблиці А.1 ДБН В.2.1-10:2018. Розрахунок дво- та більше нелінійних систем із заданими граничними умовами виконані за допомогою чисельних методів скінченно-елементного моделювання, реалізованих в програмному комплексі Software Package Femap 2020.2 with NX Nastran. Під час аналізу конструктивно нелінійної роботи сталезалізобетонного перекриття при нерівномірних просіданнях основ суміжних колон встановлено, що неврахування зазору між підкосами підсилення та сталевими балками перекриття, влаштованими по розрізній схемі завищують розрахункові значення згинаючого моменту до 56%, а при нерозрізній схемі балок – до 54%. Відповідно величину стріли прогину таке неврахування завищує у 2,14 рази при розрізній схемі балок та до 38% при нерозрізній схемі.
Keywords: сталезалізобетонне перекриття; , нерівномірні деформації основ; конструктивна нелінійність