Оцінювання технічного стану печерних комплексів - Korzachenko, Mykola (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Дослідження штучних печер та підземних комплексів, а також їх захист та збереження залишається актуальною проблемою сучасних наукових досліджень. Стародавні підземелля, які розміщуються не лише на територіях великих міст (переважно в тих місцях де існували замкові укріплення, торгові ряди, монастирі), а й у малих містах, містечках та селах, знаходяться у незадовільному стані. Досить багато з них не досліджені та не виявлені, такі об’єкти стають відомими лише після часткового їх обвалення та утворення провалля на територіях. Тому окрему увагу приділено виявленню таких об’єктів неруйнівними методами. Робота присвячена аналізу печерних комплексів та підземних приміщень історичного призначення. Розглянуто як загальновідомі печерні комплекси, так і ті, які невідомі та потребують обстеження. Викладено фактори впливу на стан печерних об’єктів, зокрема перезволоження ґрунтового масиву, порушення температурно-вологісного режиму, техногенне навантаження на прилеглу територію. Розглянуто умови експлуатації печерних комплексів, порушення їх умов та вплив зовнішнього середовища. Встановлено, що окрім  руйнування печерних комплексів від природніх чинників: руйнування, що викликані тиском ґрунту; підняттям та опусканням рівня підземного водоносного горизонту, тощо –  існують також фактори, які напряму пов’язані з негативними діями людей, зокрема: планування території під забудову, прокладання комунікацій і хаотична забудова, яка може спричинити збільшення навантаження на підземні об’єкти, чи змінити фізико-кліматичні умови підземних комплексів. Наведені методи обстеження підземних приміщень, зокрема приділено увагу створенню 3D-моделей за допомогою 3D-сканер CR-Scan 01 на прикладі Антонієвих печер в Чернігові. Наведено результати дослідження цегли, що відібрана під час наукових досліджень, на водопоглинання. Приділено увагу способам підсилення пошкоджених конструкцій в умовах експлуатації сучасними композитними матеріалами на базі базальтових і вуглецевих волокон
Keywords: печера; підземна споруда; обстеження; технічний стан; підсилення