Аналіз стану атмосферного повітря у місті Кривий Ріг та вклад автотранспорту у забруднення міста - Halaktionov, Mykola; Hanoshenko, Olena (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2022)
Забруднення атмосферного повітря є суттєвою проблемою великих міст, що призводить до погіршення якості життя населення. Велика концентрація промислових об’єктів та автотранспорту являється головною причиною забруднення атмосферного повітря. Місто Кривий Ріг характеризується значною концентрацією промислових об’єктів гірничо-металургійного комплексу, сукупний вплив яких спричиняє техногенне навантаження на довкілля, а викиди автотранспорту погіршують ситуацію із забрудненням повітряного середовища. Проблема викидів від автотранспорту стає все більш актуальною на фоні постійного зростання кількості транспортних засобів та збільшення середнього віку автомобілів, які експлуатуються на території нашої країни. Постійне збільшення автомобілів призводить до утворення заторів на найбільш жвавих ділянках доріг та на перехрестях, що призводить до локальних джерел забруднень вздовж цих шляхів. Основною особливістю автомобільного забруднення є той факт, що шкідливі викиди у складі відпрацьованих газів відбувається в самих нижніх, приземних шарах атмосфери, саме там, де протікає основна життєдіяльність людини. У результаті дослідження встановлено, що вплив автотранспорту на атмосферне повітря м. Кривого Рогу збільшується та здійснюється техногенне навантаження на екологічний стан міста. Збільшення  кількості автомобілів сприяє зростанню кількості викидів від пересувних джерел у загальний фон забруднення атмосферного повітря міста. Проведено аналіз впливу промислових об’єктів міста на стан атмосферного повітря та визначено вклад автотранспорту в забруднення повітря. Визначено ділянки з найбільш інтенсивним рухом автомобільного транспорту, де проведено аналіз викидів від пересувних джерел та запропоновано рекомендації щодо скорочення впливу цих викидів.
Keywords: автотранспорт; атмосферне повітря; викиди забруднюючих речовин